logo1

 

zdraví není všechno,
ale bez něj je všechno nic

pampelisky

Rafinovaný cukr do živé kuchyně rozhodně nepatří. Nejen že neobsahuje nic, co by naše tělo potřebovalo, ale jeho kvašení v těle navíc vede k tvorbě kyseliny octové, kyseliny uhličité a alkoholu. Alkohol působí stejně ničivě jako tyto kyseliny a dokonce ještě zhoubněji. Má sklon pozvolna narušovat ledvinnou tkáň. Škodí také slinivce břišní, která dodává nutné trávicí šťávy, které umožňují trávení různých potravin současně. Jestiže jíme něco, co obsahuje rafinovaný cukr, je slinivka břišní jednak přetížena a jednak vystavena ničivým reakcím. Můžeme říct, že takový cukr je pro organismus jako droga a také tak působí a lidé, kteří jej často konzumují podléhají dříve nebo později stejným degeneracím jako závislí na drogách.

Pro lidské tělo jsou užitečné pouze cukry přírodní obsažené v ovoci, zelenině a medu. Vzhledem k tomu, že cílem vitariánství a zdravé stravy je konzumace co největšího množství ovoce a plodů v přirozené podobně a tyto jsou přirozemě sladké, pak se pravděpodobně vyhneme potřebě dochucovat a sladit.

Pokud už podlehneme chutí "dosladit", tak je dobré např. banánem, sušenými nebo čerstvými datlemi, rozinkami, sušenými hruškami, nebo sirupy - javorový, datlový, rýžový. K přírodním sladidlům také patří stévie, kokosový cukr (sušená šťáva z kokosových květů) a panela (připravuje se z třtinové šťávy). Tu jsem si v poslední době zvlášť oblíbila.

Panela svým vzhledem trošku připomíná hnědý cukr nebo med. Nemá ovšem s rafinovaným cukrem ani medem nic společného. Je to sladká ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Na rozdíl od hnědého cukru má panela nesrovnatelně bohatší škálu chutí a hlavně vůní, podobně jako med. Bez použití chemických procesů (jako je např. rafinace) je výsledkem výživově bohatý produkt, který si na rozdíl od bílého cukru uchovává všechny důležité látky, které obsahuje cukrová třtina. 

Panela obsahuje 5x více minerálních látek než hnědý cukr a 50x více minerálních látek než bílý cukr!

Panela je přirozená potrava, která nahrazuje rafinovaný cukr,  obsahuje vysoké procento živin, minerálních látek, vitamínů a bílkovin. Výroba rafinovaného cukru se liší tím, že používá škodlivé chemické látky při rafinaci a tímto procesem se ztrácí minerální látky a vitamíny, které obsahuje cukrová třtina.

Proces výroby panely začíná  odšťavněním nasekaných stébel cukrové třtiny. Džus, který vymačkají z třtinových lodyh, se nazývá guarapo. Sladká tekutina krásně a intenzivně voní. Odpařováním vody a čířením, kdy se přeléváním odstraňují pevné částice, se tak třtinová šťáva postupně mění v panelu, hustou šťávu, která postupně tuhne do pevného stavu.  Poté se drtí (granuluje) a balí.

Existují záznamy ve starověkém lékařství, že panela čistí krev, zabraňuje revmatickým potížím, je velmi výživná a je cenným přírodním zdrojem energie.

Sacharóza je hlavní složkou panely, s obsahem mezi 75 a 85 % hmotnosti (ve vysušeném stavu). Dále v menší míře obsahuje  glukózu a fruktózu. Obsahuje ve značné míře vitamín A, některé vitamíny skupiny B,  vit.C, vit. D a vit. E. Z minerálních látek jsou nejvíce obsaženy vápník, železo, draslík, fosfor, hořčík, měď, zinek a mangan.