logo1

 

zdraví není všechno,
ale bez něj je všechno nic

pampelisky

Plody rakytníku obsahují důležité vitamíny C, A, D, F, K a skupiny B, rutin, flavonoidy. Dále obsahují pektin, silici, třísloviny, organické kyseliny, oleje a minerály a mnoha dalších prospěšných látek.

Zásadní je také obsah alkaloidu hippopheinu, který se v těle přeměňuje na serotonin, hormon důležitý pro celkovou vitalitu, chránící organismus proti depresi i nádorům.

Rakytník působí jako biogenní stimulátor, povzbuzují odolnost proti infekcím i stresu. Příznivě působí i na krevní oběh, působí hojivě na sliznice dýchacího i trávicího ústrojí i na klouby. Jsou i dobrou prevencí civilizačních chorob jako je arterioskleróza.

Výroba sirupu:

recept č. 1

Rozmačkáme nebo umeleme na masovém strojku 3 l omytých plodů rakytníku, zalijeme 2 l vlažné vody, přidáme 2 dkg kyseliny citronové a necháme 24 hodin stát. Potom přecedíme, vymačkáme, na 1 l šťávy přidáme 1 kg krystalového cukru a na kraji plotny bez vaření rozpustíme. Můžeme přidat Petol. Ještě teplé plníme do láhví.

recept č. 2

Pasírováním nebo v odšťavňovači vymačkáme šťávu z rakytníku (2 1/4 kg). Zahřejeme ji na 75oC, zvolna do ní vsypeme asi 500 g cukru a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Je-li sirup příliš řídký, můžeme přidat čajovou lžičku Pektózy nebo směs trochu povaříme. Potom sirup nalijeme do vyvařených lahví a dobře zazátkujeme.