logo1

 

zdraví není všechno,
ale bez něj je všechno nic

pampelisky

Dřevo je pučení, prodlužování, poddajnost, harmonie, pružnost. Je spojené s jarem, a růstem. Symbolizuje začátek, zrod a dětství, rychlý růst, vývoj, plánování a také začátek podnikání. Energie jater se projevuje spontánností, kreativitou, organizačním nadáním, tolerancí a velkomyslností.

prvek dřevo
orgán cang játra
orgán fu žlučník
období jaro
hodina žlučník 23-1
játra 1-3
klima vítr
vývod oči
chuť hořká
tkáně šlachy, nehty
nálady hněv, zlost
barva zelená

Játra mají velmi významnou zprůchodňovací funkci. To znamená, že zodpovídají za plynulý tok a rovnoměrné rozvrstvení čchi v těle.

Játra jsou citlivá na vítr, jak vnitřní, tak i vnější. Hlavně na jaře bychom měli chránit ramena a krk.

Morální nátlak či přílišné očekávání rodičů, přísná výchova, úzké mantinely, stres udělají své. Játra ničí především potlačený hněv, nenávist, frustrace, závist, žárlivost, ponížení, odmítnutí, opuštění, nadměrný pocit zodpovědnosti.. toto vše blokuje energii na úrovni jater. Játra jsou strůjcem fantasie a nápadů, žlučník nás učí čelit konfliktům, jak se prosadit a dodává nám odvahu a kuráž k uskutečnění našich plánů.

Člověk s napjatými játry má málo volného prostoru. A když mu někdo chce do jeho prostoru zasáhnout, reaguje podrážděně, zlostně a vztekle. Agresivním vyjádřením hněvu se pokouší venku dobýt svůj prostor, který mu chybí uvnitř. Hněv není nic jiného než energie. Cílem meditačních praktik je naučit se zvládat hněv a přeměnit ho v něco prospěšného a pozitivního.

Prospívá jim kyselá chuť a zelená barva.

Potraviny prospívající játrům:
  • Obiloviny: pšenice, špalda, zelené zrno, pšeničné klíčky
  • Zelenina: pickles (nakládaná kvašená zelenina), výhonky vojtěšky, výhonky luštěnin, řeřicha, kyselé zelí, rukola, listy pampelišek, artyčoky, fazole mungo
  • Ovoce: jablka, citróny, rybíz, třešně, borůvky, angrešt, višně
  • Mléčné výrobky: zakysané mléčné produkty (kefír, zakysaná smetana, tvaroh)
  • Maso: slepice, kachna
  • Nápoje: třešňová šťáva, čaje: šípkový, ibiškový, slézový, meduňkový, bílé víno a pšeničné pivo
  • Ostatní : kvasnice, ocet, petržel