logo1

 

zdraví není všechno,
ale bez něj je všechno nic

pampelisky

Různé techniky zpracování bylin.

Nálev

se připravuje z bylin obsahujících i prchavé silice a proto se nevaří, aby k vyprcháním silic nedocházelo ke ztrátám (máta peprná, heřmánek a pod.). Většinou jedna kávová lžička drogy se přelije šálkem vroucí vody (asi 2 dl.) a nechá se stát 10-15 min. pod pokličkou, poté se přecedí a pije se neslazený a nebo slazený s medem popřípadě s nějakou náhražkou.

Odvar

se připravuje většinou z tvrdých částí rostlin (kůry, kořenů nebo když je zapotřebí uvolnit určité látky z bylin). Kávová lžička drogy se přelije šálkem studené vody a od začátku varu se povaří 10 -15 minut. Odvar se nechá ještě 10 minut odstát a poté se přecedí. Užívá se převážně k pití ale i ke koupelím a obkladům.

Macerát

neboli výluh se získává louhováním bylin za studena. Používá se u drog, které obsahují slizy a škroby, například kořeny proskurníku, lékořice a pod.

Jednu polévkovou lžíci drogy dáme do 0,25 litru převařené, ale studené vody a necháme 8 - 10 hodin (přes noc) macerovat, pak mírně ohřejeme na 40 ° C, necháme 8 minut vyluhovat a scedíme. Pijeme 2 - 3x denně pomalu po doušcích  (max. 10 minut před jídlem).

Výluh

Drogu přelijeme studenou vodou a necháme 24 hodiny stát.

Ideální bylinářský čaj

Večer přelijeme 3 polévkové lžíce drogy 1 litrem studené vody a necháme vyluhovat pod pokličkou do rána. Ráno mírně ohřejeme na 40 °C a necháme 8 minut vyluhovat.

Pro zvýšení účinku je vhodné přidat 1 polévkovou lžíci tinktury té samé bylinky, ze které vaříme čaj. Tento čaj obsahuje totiž látky rozpustné ve vodě i v alkoholu.

Ráno vypijeme sklenku tohoto čaje a zbytek popíjíme z termosky, po doušcích během dne  (max. 10 minut před jídlem).

Vinný odvar

2 - 3 čajové lžičky drogy přelijeme 300 ml červeného vína, vaříme 3 minuty a necháme se půl hodiny odstát. Pijeme 3x denně 1 dl vinného odvaru.

Víno

Pokrájené byliny naložíme do bílého vína a necháme 8 dnů stát. Potom přecedíme a slijeme do jiné sklenice.

Likér

Šťávu z bylin nebo jejich plodů procedíme přes pláténko, přidáme citrón nebo kyselinu citrónovou a na litr šťávy 10 g hřebíčku. Můžeme přidat skořici.

Sirup

Suché bylinky celé zalijeme studenou vodou, aby byly ponořeny a necháme 24 hodiny stát. Druhý den je 1/4 hodiny povaříme, potom vylisujeme šťávu a dále uvaříme s cukrem, a to na mírném ohni za stálého míchání, dokud se hmota netáhne jako med. Na 1 kg šťávy dáváme 1,5 kg cukru. Při výrobě sirupu můžeme použít též čerstvé byliny.

Šťáva

Čerstvé byliny vylisujeme v lisovacím strojku na ovoce nebo rozmačkáme a protlačíme přes pláténko. K lisování jsou vhodné nerezové, smaltované nebo porcelánové nádoby, aby nedocházelo k nežádoucí reakci s kovem.

Obklad

K obkladům používáme odvar z bylin, výluh nebo nálev, teplý nebo studený.

Prášek

Drogu rozdrtíme, roztlučeme v hmoždíři nebo umeleme a prosejeme skrz sítko. Ukládáme do skleněných nádobek s uzávěrem. Pozor: aromatické byliny (např. máta, meduňka, bazalka) se rozmělňují těsně před použitím.

Kloktadla

slouží k podpůrné léčbě onemocnění dutiny ústní a horních cest dýchacích. Připravuje se ve formě nálevu nebo odvaru, minimálně šálek pro jedno použití ve vlažném stavu. Používá se rovněž macerát nebo tinktura zředěná vodou.

Inhalace

se provádí vdechováním výparů a vůní (při použití aromaterapie) bylin. Do nádoby s vodou se přidají předepsané byliny nebo tresti, u bylin to jsou dvě polévkové lžíce na litr vody, nechají se přejít varem a nemocný inhaluje páry pod plachetkou. Nemá se inhalovat hned po jídle.

Obklady

připravíme z bylinných odvarů, výluhů nebo nálevů, teplých nebo studených podle potřeby. Do bylinného roztoku namočíme obkladový materiál a přiložíme na příslušné místo a nebo ho omýváme. Je možné použít čerstvé naklepané rostliny přímo na tělo a převázat. Podobným způsobem se přikládají i různé bylinné náplasti.

Koupele

připravujeme z odvaru, macerátu či nálevu, který se přidává do koupele v předepsaném množství. Teplota koupele by měla mít teplotu těla a délka trvání koupele se pohybuje od10-20 minut. Je vhodné použít kombinaci koupele a užití bylinných čajů pro zvýšení účinnosti léčení. Ke koupelím je rovněž možné použít bylinné tresti nebo aromatické oleje.

Masti

zhotovíme tak, že do rozpuštěného domácího sádla se zamíchají jemně rozdrcené byliny pro příslušnou mast. Směs se nechá stát do druhého dne a znovu se rozehřeje (nejvhodnější je vodní lázeň) přecedí přes plátno a vmícháme včelí vosk nebo jiný přípravek z lékárny k tužší konzistenci masti. Uložit do uzavíratelné menší nádoby a do chladna a temna.

Oleje

připravuje se macerací bylin a jejich směsí v čistém rostlinném oleji zpracovaném nejlépe za studena (slunečnicový, olivový). Používáme byliny čerstvé,sušené i drcené podle nutnosti a potřeby. Do uzavíratelné láhve nandáme byliny a zalijeme použitým olejem tak aby byly zcela ponořeny. Ponecháme je na světle a slunci po dobu 14-21 dnů macerovat za občasného protřepání. Přecedíme a uložíme v lahvičkách do temna a chladna. Používá se k mazání, koupelím ale i v aromaterapii.

Tinktura

se připravuje vylouhováním bylin v čistém a zředěném alkoholu, popřípadě ve vodce, alpě a pod. Bylina se zalije alkoholem do sklenice se širším hrdlem a uzávěrem tak aby byla ponořená. Za občasného protřepání nechat macerovat při pokojové teplotě po dobu 10-14 dní. Po přefiltrování přes jemné plátno je tinktura připravena k použití. Používá se k potírání postižených míst, ke vtírání jemnou masáží, nebo k užívání jako kapky - doporučuje se poradit s lékařem.

Dále se používají k léčebným účelům různé šťávy, sirupy, bylinné likéry, bylinná vína, bylinné a ovocné octy, různé výtažky a bylinné tablety.